6.6.14



Η “ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΚΡΑΤΗ" ( Η Συνήγορος ) Φαίη Δαμιανάκη
Η αυθεντική και νόμιμη Συνήγορος του Σωκράτη στα Χανιά σε μια ανοιχτή διαλεκτική επικοινωνία με τον κόσμο πάνω στα θέματα της ζωής των ανθρώπων και της ουσίας των πραγμάτων.
Κάτι πρωτότυπο κάτι αναγκαίο κάτι που χρειαζόμαστε όλοι μας. Σας περιμένω.
*Προπώληση εισιτηρίων την ίδια μέρα από τις 12:00 το μεσημέρι στο ταμείο του θεάτρου ( Γενική είσοδος : 10 ευρώ)
Λογω της ιδιομορφίας της παράστασης (όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από το ίδιο πρόσωπο – χρειάζεται συγκέντρωση και ησυχία)
Γι’αυτό αυστηρά δεν θα επιτραπεί η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.
Σας ευχαριστώ πολύ
Φ.Δ.
«Υπόθεση Σωκράτη» - Η Συνήγορος - Φαίη Δαμιανάκη
Η συμπατριώτισσά μας από το Ηράκλειο ηθοποιός και επιστήμων μας είπε χαρακτηριστικά ότι: Η Υπόθεση Σωκράτη του αγαπημένου Αθηναίου προπάππου μας και διαφωτιστή ολόκληρης της ανθρωπότητας, μας αφορά προσωπικά ανά πάσα στιγμή.
Μια θυσία ποτέ δεν έχει νόημα αν γίνεται εις μάτην. Σε μια κοσμογονική εποχή, που βιώνουμε την πλήρη επιστημονικοτεχνολογική αλλά και φιλοσοφική τεκμηρίωση των ίδιων εκείνων θεωριών - ανακαλύψεων- συλλογισμών θέσεων προτάσεων που ανακύπτουν ως άμεσες πλέον προτεραιότητες για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Το τέλος όλων των εποχών. Και η επιβαλλόμενη αρχή μιας αληθινής πια και με νόημα ζωής - ποιότητας - διάστασης..
Η Συνήγορος: Η Δίκη αυτή δεν πρόκειται να γίνει ερήμην του πελάτη μου κ. πρόεδρε.
O κατηγορούμενος θα παρίσταται αυτοπροσώπως! Η υπερασπιστική γραμμή θα διατέμνεται στους εξής άξονες : Φιλοσοφικό - Θεολογικό – Νομικό και Θετικών Επιστημών - Τεχνολογίας .
Επ' ονόματι του αγίου αυτού σοφού διεκδικούμε το καθόλου αυτονόητο : Αθώος ο κάθε αθώος Δικαιοσύνη Ειρήνη. Γένοιτο
***
Θα επακολουθήσει συζήτηση - Γιορτή Λόγου. Η διαλεκτικότης – Η Επικοινωνία των ανθρώπων.
Η συνομιλία η συναδέλφωση η λύση. Τι λέτε.. θα μου τα πείτε από κοντα..
***
(Η απολογία της Συνηγόρου..)

Ήμαρτον κ. Πρόεδρε, κύριοι δικαστές
Έσφαλλα οφείλω ν' απολογηθώ..
Με το αφελές σκεπτικό ότι ο φυσικός χώρος αποκατάστασης κάθε μεγάλης αδικίας είναι πάντα ο χώρος της Δικαιοσύνης καταθέτω στις 23/12/2003 αίτηση αναψηλάφησης της Δίκης του Σωκράτη, αθηναίου προπάππου μας φιλοσόφου και διαφωτιστή της ανθρωπότητας, στον Άρειο Πάγο Αθηνών. Η αίτηση μου γίνεται δεκτή σφραγίζεται και πρωτοκολλείται κανονικά. Το αίτημα μου ωστόσο απορρίπτεται, με το αιτιολογικό ότι η σύγχρονη ελληνική νομολογία δεν προβλέπει επανεκδικάσεις υποθέσεων τόσο παλιών. Αρχίζω λοιπόν να συζητάω την εκδοχή προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Απευθύνομαι σε διάφορους φορείς Πολιτισμού και λοιπά εις μάτην. Και ξαφνικά ώ! του θαύματος το αίτημά μου πραγματοποιείται από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ(!). Από διακεκριμένους λέει ποινικολόγους ξένους και δικαστικούς. Ενώ για την αντιπροσωπεία των Ελλήνων χορηγών εξαιρετικά παραχωρείται το.. προνόμιο του δημοσίου κατήγορου! Όλα αυτά ερήμην μου δυστυχώς και ερήμην του ίδιου του Σωκράτη ευτυχώς..
Τελικά όλοι οι ξένοι αθωώνουν το Σωκράτη ενώ οι Έλληνες ομόφωνα τον καταδικάζουν(!)εκ νέου σε 2410 χρόνια επιπλέον εις θάνατον!! (Υπερβολικό..)
Ήμουν η μόνη ελληνική φωνή που φώναξε Αίσχος απολαμβάνοντας το συριγμό ικανοποίησης του πλήθους καθώς και την αμηχανία της έδρας των δικαστών..
Καταδικάστε εμένα κ. πρόεδρε.. ίσως οι άλλοι δεν διαθέτουν καν τον καταλογισμό...
Δια ταύτα: Επειδή η αυθεντική έμπνευση η αρχέτυπος ιδέα ουδέποτε μπόρεσε να τροποποιηθεί πολύ δε μάλλον να ‘’ιδρυματοποιηθεί’’. Αφού η ίδια η αλήθεια και η ελευθερία είναι πάντα αθώα και αγνή.
Σας καλώ κύριοι δικαστές, αξιότιμο ακροατήριο να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την πρωταρχική ιδέα της 'Υπόθεσης Σωκράτη' από τη νόμιμα "εξουσιοδοτημένη" Συνήγορο μέχρι την παμψηφεί αυτή τη φορά αθώωσή του.
Όπου μέσα από τη συνεχή ροή του καθαρού λόγου και την εναλλαγή των ρόλων - πότε με γέλιο πότε με δάκρυ - με μουσική και τραγούδια με γνώση και σκεπτικισμό- συγκίνηση και περηφάνια για τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος. Θα ψυχαγωγηθούμε. Ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική της έννοια είναι αυτό ακριβώς η αγωγή της ψυχής (και αγωγή εκτός από μόρφωση εκπαίδευση ανατροφή και συμπεριφορά σημαίνει ακόμα και τη θεραπεία).